– Dalton Highway, ALASKA –

 

DaltonMed noen dager til overs etter endt ekspedisjon i Alaskas villmark bestemte vi oss for å begi oss ut på Dalton Highway, med god inspirasjon fra Discoverys tvserie «Ice Road Truckers».Dalton er en anleggsvei som strekker seg 666km fra nord for Fairbanks til over 70grader nord i Dead Horse som ligger på kysten til nordishavet.
De fleste kjenner vel igjen navnet fra serien «Ice Road Truckers» der smågærne truckførere kjører last til oljefeltet. De vet hvor gasspedalen er (!!), å det var et par ganger det føltes som om livet stod på spill under forbipasseringer med gigantene.
Om vinteren er dette et vidstrakt isøde med temperaturer som gjerne sniker seg ned mot 50 minusgrader…

Skogbranner hadde satt sine spor: kullsvarte trestammer på rekke og rad så langt øyet ser. Blomsten «Fireweed» (blomsten i en sterk lilla/rosa-farge) er noe av det første som begynner å vokse etter flammene har slukt store landområder ↓Dalton HighwayVeien ble bygd da de satte opp den kjente «Alaskan Oil Pipeline», og blir idag brukt til frakt av forsyninger til oljefeltet.
Faktisk var det så mye tunglast-trafikk at myndighetene ikke så det ansvarlig å ha veien åpen for sivile bilister før i 1994!
Men idag kan du kjøre denne veien å få oppleve den fantastiske villmarken på kloss hold, vel å merke så lenge du har en bil som tåler en god runde juling.
Og de få bilene du kan leie for å kjøre Dalton er etter norsk standard regnet for små lastebiler.
Å begi seg ut her med en standard norsk SUV er en dårlig idè ;)
Det sier vel seg selv når det plutselig står skiltet «Oh Shit corner», «Oil spill Hill» & «the Roller Coaster» i veikanten…Dalton HighwayVi synes at Dalton var en veldig spesiell måte å oppleve urørt villmark på, og er hvertfall en vei der du aldri kommer til å stå i kø…
Her treffer du kun en og annen truck med last, og kanskje et par biler til med likesinnede oppdagere.
I enden av Dalton ligger Dead Horse / oljefeltet Prudoe Bay. Prudoe Bay er enkelt å greit en ren oljeinstallasjon, ingenting annet.
Du skjønner at du ikke akkurat har kommet til en turistdestinasjon når alle oljearbeiderene kiker på deg idet du kjører forbi.
Den natten ble tilbrakt på Shell sine gamle boligbrakker, Prudoe Bay «Hotel», der vi delte dusj, do og matsal med omtrentlig 100 oljearbeidere.
Du skjønner det er langt til nærmeste lege når du ikke får entre matsalen uten å desinfisere hendene dine…
Noen stjernekategorisering skal vi ikke begi oss ut på her, nok sagt ;)Brudoe BayDalton ble en uforglemmelig 3dagers tur, med utrolig mange fine naturøyeblikk.
Det som overasket oss var den store kontrasten. I begynnelsen av Dalton var det mye skog, og lite fjell, mer «heier» dekt av frodig vegetasjon.
Idet vi begynte å entre BrooksRange kom kjente fjell til syne –
Ragende majestetiske fjell og tinder, nesten som å kjøre gjennom scener fra triologien «Lord of the Rings» ♥
Helt klart et syn som kan ta fra deg pusten:Dalton HighwayDalton HighwayNoe av det mest minnerike var å kjøre gjennom Atigun Pass. Et fjellpass der de høyeste toppene rager røffe 1 500m over  bakken.
Et fjellrike der snørasene regjerer – The Kingdom of Avalanche.
Dette passet er kjent av Alaskas «Bush Pilots» på grunn av vanskeligheten med å krysse passet med småfly. Ofte flyr de mange hundre kilometer vest, til en enklere og tryggere rute som går over Anaktuvuk Pass.
Atigun har også vært ansvarlig for å ta mange trucker av veien, noe som ved flere anledninger har blitt vist på «Ice Road Truckers» ↓Dalton HighwayDalton HighwayDa vi nærmet oss kysten forsvant fjellene ett etter ett, og landskapet ble flatt og den eneste vegetasjonen var småblomster og irrgrønt gress.
På bildet under kan du se Moskus, bildet ble tatt rett før vi fikk øye på en Grizzly som lå å sløvet i solen. Store bamser uten tvil!Dalton HighwayDe resterende 2 nettene sov vi i bagasjerommet på pickupen. Litt liten plass riktignok, men det åpnet mulighetene for å se mer til dyrelivet.
Det var vellykket. Vi fikk sett gaupe på kloss hold, elg, bjørn, moskus og mye mer, som denne lille krabaten: Dalton HighwayDalton er enda et fantastisk minne vi har fra Alaska.
Og om du noen gang skulle få muligheten til å kjøre denne veien anbefaler vi det sterkt.
Dersom du tør ;)

Facebook Comments

4 thoughts on “– Dalton Highway, ALASKA –

  1. There were originally 10 pump stations along the Trans Alaska Pipeline, only 6 are used to move oil today. By going beyond Victoria Creek you can continue an additional 270 miles, 90 of those miles on the mighty Yukon River to where the Dalton Highway Bridge crosses the river.

Legg igjen en kommentar