– Denali National Park, ALASKA –

Etter en fantastisk tur på Dalton Highway hvilte vi en natt i Fairbanks, før vi vendte hjulene sørover til vakre Denali National Park.
Denali National Park er et gigantisk verneområde lokalisert i hjertet av Alaska og rommer mer enn 6 millioner hektar med villmark!
Denali landskapet har alt fra lavvokst arktisk tundra til høye tinder dekt av massive isbreer og snø. Og i midten av alt dette ligger nordamerikas høyeste fjell –
Mount McKinley.
Mount McKinley rager 6`194 m / 20`320 ft over bakken og er kjent som den tredje mest fremtredende toppen etter Mount Everest, for McKinley er et av de «Seven Summits».
Toppen er kjent for å være farlig og vanskelig å bestige, og ved gjennomsnitt er det ca bare 55% av de som forsøker å bestige toppen, som klarer å gjennomføre det.
Nå ble det mye fakta! Men her er det vanskelig å stoppe iveren – McKinley er en fjelltopp begge (og da spesielt Ane) alltid har hatt et stort ønske om å prøve seg på. Tiden vil vise ;)
Betrakter McKinley i det fjerne ↓ ♥Talkeetna er den nærmeste sivilisasjonen til McKinley med sine 850 faste beboere, og hit kommer klatrere både på vei til og fra det store fjellet.
På bildet under kan du se en halvdrukket øl *hehe* fra WestRib pub. Dette er en pub (oppkalt etter en av de vanskeligste rutene til toppen av McKinley), der klatrerne kommer for å slukke tørsten med Alaska-brygget øl, og feire dersom de har karret seg helt til topps.
Kom de seg til topps fikk de også skrive en hilsen eller sin egen autgraf på vegger eller i tak (egentlig der det var plass). Så hele lokalet var fullt med bilder, ishakker og jublende triumfsetninger.
Ingen tvil om at dette var klatrernes knutepunkt!

Det var uansett utrolig kult å kunne sitte i det samme rommet og nyte stemningen og ikke minst velbrygget øl produsert under «The Mighty Alaskan Range»!

Talkeetna sentrum – Akkurat slik du kan forestille deg en liten bortgjemt «village» / landsby…
Skitne trucker, nordamerikanere med skjegg, ikledd en rutete skjorte og en sliten caps med logo.
Men likevel et folkeslag som møter deg med et smil og et høflig spørsmål om du har det fint. Byen er nokså preget av klatrere og menneskene her er kanskje mer «ekstreme» enn den gjennomsnittlige nordamerikaneren.
Nesten som Alaskas svar på Voss her i Norge.

Denali er som en magnet for fjellklatrere og hundesledekjørere, men også for vanlige turister grunnet sitt storslåtte landskap og yrende dyreliv.
Nasjonalparken skuffet oss ikke og hvem kan vel ikke tenke seg å kjøre denne highway`en i pickup og med Johny Cash på høyttalerne?Alaska har ikke akkurat noe overflod av veier, og det er faktisk slik at – skal du noen plass, så er bushfly som regel ditt eneste valg.
Nå har vi nesten kjørt de veiene som eksisterer her, og det er virkelig minner som vil sitte i oss for resten av livet.
Vi ønsket å se Alaska fra flere sider enn bare fra den dypeste og fjerneste villmark.
Men så er det vel slik at dersom man virkelig liker noe, så er det «mye vil har mer» ♥


Facebook Comments

2 thoughts on “– Denali National Park, ALASKA –

Legg igjen en kommentar