Når en baker står og baker kaker hver eneste dag, er det ikke like stas eller noe spesielt for denne bakeren å få servert et stykke kake. Nettopp fordi bakeren omringes av kaker hver eneste dag.
Slik er det litt med meg og naturen her på Sunnmøre.
Sunnmøre er en av Norges perler innen natur og naturscener spør du meg, men noen ganger glemmer jeg hvor privilegert jeg er som har vokst opp og bor her.
Med meg er det som bakeren – Jeg står opp hver eneste dag og fra stuevinduet kan jeg se fjorder og høye spisse tinder.
Jeg kjører i bunnen av bratte daler som svinger seg mot kysten på vei til jobb hver eneste dag.
Jeg irriterer meg litt over campingbilen fra Nederland som kjører 20 under grensa, og idet jeg forbipasserer ser jeg Nederlendere fotografere vilt rundt seg og med store øyne.
Litt lenger fremme passerer jeg noen asiatere som ligger langflate på en eng langs veien. De prøver å få den beste vinkelen idet de poserer under tindene med det klassiske V-tegnet med fingrene.

Jeg tar meg selv i å bli litt flau. Her stresser jeg avgårde mellom fjorder som er skrevet opp på verdensarvlisten, og glemmer å heve blikket opp mot de mektige Sunnmørsalpene som dominerer området jeg bor i.
Jeg bestemmer meg for å dra med meg min yngre søster, Åsun, for å være turist i vår egen kommune og nabokommunen for en dag:

Fakta om Geiranger
Geiranger er en pitteliten bygd omringet av bratte fjell, med ca 250 faste innbyggere.
Fjorden ble i 2005 en del av UNESCOs verdensarv, og bygden er veldig engasjert og lever godt på turisme. Ca 700 000 turister besøker Geiranger hvert eneste år.
Navnet Geiranger, kommer antageligvis fra de norrønske ordene geirr (som betyr spyd) og angr (som betyr fjord).
Innover Geirangerfjorden ligger det (fraflyttede) fjellgårder. Gårder som er vel verdt å besøke dersom en tåler bratte fjellturer ;)
Det sies at barna som bodde langs fjellgårdene fikk tau festet rundt livet da de skulle ut å leke, så de ikke forvillet seg utenfor fjellknausene.
Rundt omkring i fjellene finnes det også fangstgraver fra steinalderen. Disse tyder å være fra slutten av siste istid, og er blant de eldste byggverkene i Norge.

Facebook Comments

2 Replies to “– Geirangerfjorden –”

  1. Fint her, men det er fint andre plasser også. Om vi har verdens beste natur vet jeg ikke, men jeg har sett mange fine plasser utafor Norge også. Som Negevørken i Israel og Atlas fjella i Marokko. Tror vi kan si det er vakkert her uten å hevde vi er best på det også. Litt ydmyk kan vi vel være. Vi tar ikke skade av det, ikke naturen heller.

Comments are closed.