– The Ghosttown in the Arctic –

Noe vi begge hadde gledet oss til var å bruke en hel dag på båttur inn til bunnen av Isfjorden, nærmere bestemt til en spøkelsesby ved navn Pyramiden.
Pyramiden er faktisk av National Geographic kåret til en av de beste spøkelsesbyene i verden. Av en liste på 10 spøkelsesbyer verden over ligger Pyramiden på en 7.plass.
Monumentet som står mellom havnen og byen

Det er mulig å komme seg til Pyramiden fra midten av mai til begynnelsen av oktober, både før og etter det er fjorden tettet med sjøis, og svøpt inn i et 24timers mørke som strekker seg over vintermånedene.
Den enkleste fremkomstmuligheten du har er båt, så på den ærverdige gamle MS Langøysund tukket vi avgårde innover Isfjorden.
I iskald arktisk luft og med duren av båtmotor i bakgrunnen stod vi på dekk og beskuet Svalbards kystlinje.
Svalbard er virkelig et paradis for utemennesker, valgene her er mange. Og er du glad i det arktiske har du virkelig kommet til rett sted. Om sommeren er her en kald gjennomsnittstemperatur på 6°C, ikke et sted du ligger i bikini eller badeshorts og sipper PinaColada på altså. Om vinteren er dette et isøde som kan by på ekstremt værhardt klima, og vi har selv vært på tur her med minusgrader på ÷ 35°C. Da er det er så kaldt at det svir bare det å puste.
Livet i Arktis ♥

Før Pyramiden ligger også Nordenskiöldbreen. En isbre som kan imponere med sin lengde på 25km og bredde på 11km.
Her grillet og spiste vi hvalkjøtt på dekk, og tittet på selen som lå å duvet på et isflak mellom baugen på båten og veggen av is. Ser dere «mannen i isen» på bildet til høyre?
Pyramiden er noe av det jeg selv mener virkelig er verdt å se av «bosetninger» på Svalbard (ikke at det er så mange av de da, hehe…).
Det var en tidligere Sovjetisk bosetning i bunnen av Isfjorden. Faktisk en bosetning som på det meste hadde 1 000 innbyggere!
Men da de plutselig stengte ned gruvedriften en dag i 1998 var det som om sjelen til byen bare forsvant. Siden da er det som om tiden har stått stille.
Det er veldig fascinerende å se, men også fascinerende å se ModerJord sakte men sikkert ta tilbake det som er sitt.
Det sies at de fleste av Russerene reiste derfra på kun få dager, alle som èn. De tok kun med seg det som var mest nødvendig, så mye av inventar står så å si igjen der de la det fra seg sist.
Jeg har vært inne i noen av byggene og det er nesten litt «spooky» å se det ligger klær i skapene, står kaffekjeler på ovnen, medisiner på bordet, og potteplanter i vinduskarmene.
Til høyre poserer Aleksander under statuen av Lenin som står å skuer utover byen
Dypere inn i Pyramidens Historie
Pyramiden har fått navnet sitt etter det pyramidelignende fjellet som ligger bak byen.
Det hele startet under en ekspedisjon i 1910, da en haug med svensker var der for å undersøke mulighetene for kullgruvedrift.
Det ble funnet flere kullforekomster og noen skjerp ble åpnet. Svenskene fortsatte her i flere år, men fikk smake på den bitre sannheten om at dette geologisk sett var et vanskelig sted å drive kulldrift. De valgte da å prioritere gruvene i Svea, og solgte derfor Pyramiden til et Sovjetisk gruveselskap (Russkij Grumant) i 1927.

Før 2. verdenskrig ble en realitet hadde de rukket å ombygge store deler av byen. Men da krigen slo til for fullt (1941) ble alle bosetningene på Svalbard evakuert, inkludert Pyramiden.
Plutselig stod nye boliger, gruveanlegg, en ny kai, messehaller, et hotell og badstuer øde.
Da krigen var over var Pyramiden det eneste gruveanlegget som ble startet opp igjen, og det med høy effektivitet og stor kraft!

Pyramiden sparte ikke på noe, og bygningene bar preg av dyr arkitektur, svømmehall og kulturhus. Dette var på sin storhetstid en flott plass å bo på!
Lønningene og arbeidskontraktene var gode, og gruvearbeiderne ble håndplukket fra øverste hylle.
I fritiden ble det ofte tilrettelagt for sport og kultur & i tillegg til barnehage og skole var her også museum, bibliotek og en liten kinohall hvor de sendte filmer hver dag.
I tillegg til dette hadde de gode matforsyninger, og de hadde egen produksjon av melk, kjøtt, fisk egg og grønnsaker, og all mat var gratis fra 1958! *Ja jeg er like imponert som deg*

Kullgruvedriften:
Fra 1955 til 1998 produserte de omtrentlig 9 millioner tonn kull (!) der 1 million tonn gikk til kraftstasjonen for drift av byen. Resten ble skippet ut fra Svalbard med båt.

Svalbard er en kald plass men Pyramiden er nok ekstra kald. Kald på den måten at enhver form for individualisme er fjernet. Her var det den Sovjetiske kommunismen som rådet. Ingen tvil om det. I toppen av byen utenfor kommunehuset står Lenin på en pidestall og kaster et overvåkende blikk over alle.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar