– Trollbundet av Arktis –

Inn pustes det arktisk iskald ren luft, ut kommer frostrøyken virvlende.
Det eneste som bryter den totale stillheten er lyden av snø som knaser under skoene våre.
Rundt oss er det snøkledde vidder så langt øyet kan se.
Ikke noe by-larm, skarpe by-lys eller blendende biler, bare blinkingen av et og annet stjerneskudd og nordlyset som kaster irrgrønne lysbølger over himmelen.
Ah…Svalbard ♥ Bare jeg hører navnet rykker det i eventyr-nerven

Det er 69 dager siden vi snakket om å reise tilbake og 68,5 siden vi bestilte billettene…
Nok en gang skulle vi bli beriket med mange fine dager og mange fine opplevelser på denne is-øya.
Nordenskjoldbreen. Pyramiden. Nordlys. Dårlig vær / godt vær. Stjernehimmel. Fjellturer. Ildkuler på himmelen. Testing av Xeed FatLard. Og Longyearbyens varme *hehe* velkomst.
De sier man ikke vet hva som skjer i fremtiden, men én ting er sikkert – hit kommer vi enda flere ganger, og dette er langt fra første gang!
Ane bodde her en periode i 2012, og lengter tilbake. Vi får simpelten bare ikke nok av det arktiske!
Et vidstrakt isøde (og kalde tær) gjør meg lykkelig helt inn til ryggmargen.

Ildkulen på himmelen
Svalbard bydde på så utrolig fine naturøyeblikk denne gang også. Alt fra nordlys (paralyserer Ane like mye hver gang), stjerneklar himmel, til fullmånen som lyste opp snøkledde daler. Men 1 hendelse har brent seg litt mer fast denne gangen.
Vi stod alene i stummørke på toppen av «Gruve7-fjellet» for å titte på nordlyset da en stor ildkule plutselig lyste opp himmelen. Det var en skrekkblandet fryd å se den gli over hodene på oss, og det var sekunder vi ikke var helt sikre på om det faktisk ville ende godt. Idet den forsvant bak horisonten stod vi begge å ventet på et høyt drønn med en påfølgende luftpumpe.
Jaja, i det minste hadde vi forlatt denne verden på en av dens fineste perler..


Båttur inn Billefjorden til Nordenskiöldbreen og ut til Pyramiden
Vi satte av en hel dag til denne rundturen som tok omtrentlig 12 timer. I en sjarmerende sjark som er eldre en oss begge til sammen, fikk vi mange flotte øyeblikk og litt nærkotakt med en lokal sel.
Nordenskiöldbreen er et mektig skue med sin lengde på 25km og sin bredde på 11km! Rett foran den høye veggen av is, stod vi på dekk og knasket hvalkjøtt mens vi lot oss imponere av dens isklare farger og bresprekker.
Pyramiden var en Sovjetisk gruve»by» som en sommerdag i 1998 bare ble forlatt av alle sine 1 000 innbyggere øyeblikkelig, fordi de stengte ned kullgruvedriften.
Bokstavelig talt står tallerkene igjen på middagsbordet og gryten på ovnen.
Kun noen dager før vi var der hadde det brutt seg inn en isbjørn i baren *hehe* på det gamle hotellet der, og Sysselmannen hadde slitt med å skremme bort bjørnen fra byen.
Så børsa var på plass (som alltid på Svalbard) ingen av oss har et ønske om å møte på den hvite BamseBrakar. De er store bjørner og det er viktig å huske og respektere at de er verdens største landlevende rovdyr.
Her er det vi som er på besøk i dens rike, og ikke omvendt. Vet dere, på Svalbard er det nesten dobbelt så mange isbjørner som det er mennesker?

Fatbike i isødet
Denne gang var agendaen spekket med litt andre aktiviteter enn vanlig, for vi hadde nemlig med oss Fatbikes ♥
Vi var kjempeheldige å fikk sendt opp to nesteårs FatLard-modeller fra Xeed. Det finnes vel ikke en bedre plass for å teste snøsykler (som de opprinnelig er) enn her?
Svalbard og Fatbike – da leker livet.
Hver morgen var det omtrentlig så sykkelhjulene spant ut ytterdøren – Klar for enda en ny dag med moro på sykkelsetet!
Det var en del hoder som snudde seg der vi kom lekende gjennom «sentrums-gaten» i Longyearbyen for å handle drikke (man blir tørst av å tråkke)..
Vi hadde ikke syklet så langt fra sentrum idet en bil kom ræsende, og en smørblid nordlending hoppet ut – «Kan æ få intervjue dåkker??»
Da var det altså ene reporteren i SvalbardPosten som hadde latt seg fascinere av de fete sykkeldekkene (og sikkert de brede glisene vi hadde der vi tråkket i vei).

Turen nord ble veldig vellykket. Svalbard-basillen sitter dypt i oss begge og det var etterlengtet å la den få springe fritt noen dager ;)
Glad i det kalde har vi begge alltid vært, og valget har aldri vært vanskelig når det har stått mellom bikinien & ekspedisjonsparkasen.
Når jeg tenker meg om så har vel aldri bikini, badeshorts og varmere strøk aldri vært på lista…

Behold stilongsen på!
Vi kommer tilbake med flere innlegg fra både båtturen og om FatBike-syklingen.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar